Conceptul ‘Smart Home’ presupune in primul rand utilizarea tehnologiei wireless de ultima generație, o instalare ușoara, eliminarea costurilor aferente cablului si montajul acestuia. Avand in vedere că aceasta implica un protocol wireless, este necesar sa luati in considerare cateva detalii importante atunci cand construiți o retea locala wireless pentru a nu a avea probleme cu comunicarea.
Detalii pe care trebuie sa le avem in vedere cand construim o retea locala wireless:
Primul detaliu pe care trebuie sa il luam in considerare este intervalul de semnal, respectiv aria de acoperire a retelei locale. Stim aceasta problema de la reteaua WiFi normala. Dacă sunteti conectati la o anumită rețea WiFi, nu putem merge foarte departe de ea, deoarece viteza de navigare se va reduce și este posibil sa pierdem semnalul complet.
Este foarte asemanator cu retelele wireless Smart Home. Deoarece centrul acestor retele este unitatea de comanda, este necesar ca dispozitivele comandate sa poata comunica cu unitatea de comanda. Daca aceasta comunicare nu este securizata, este posibil ca dispozitivele sa nu raspunda la comenzile noastre sau sa incetineasca comunicarea in intreaga retea locala.
Pentru a rezolva problema acoperirii insuficiente a rețelei WiFi, putem utiliza amplificatoare WiFi, pe care le conectam la o priza și dupa setare, ele vor servi ca antene. Aceste amplificatoare nu pot rezolva complet problema, deoarece router-ul Wi-Fi ramane centrul retelei.
O soluție similara poate fi utilizata si cazul unei retele locale inteligente, dar, daca construim corect reteaua locala, este posibil să evitam aceasta varianta. Tehnologiile wireless care sunt cele mai utilizate in sistemele Smart Home, respectiv Z-Wave și ZigBee, functioneaza in rețea de tip MESH. In acest tip de retea, centrul sistemului nu este obligatoriu unitatea de comanda, respectiv toata comunicarea trece prin unitatea de comanda, dar aceasta poate fi situata si la marginea retelei. Comunicarea este asigurata datorita acelor dispozitive comandate(prize, etc) care includ si functia de amplificator de retea.
Care sunt acele dispozitive comandate cu factor de amplificare a semnalului? Acestea sunt dispozitivele alimentate direct sau prin cablu(au o sursa de alimentare constanta), respectiv module pentru controlul incalzirii, iluminatului si a umbririi, contoare de energie, prize inteligente, etc.
Dispozitivele care nu au si rol de amplificator de retea sunt cele alimentate de acumulatori, respectiv incuietori inteligente, senzori, etc, fiind de regula in ‘stand-by’ pentru a economisi energia bateriei.
In concluzie, primul detaliu care trebuie avut în vederea pentru construirea unei retele locale wireless este:
Trebuie sa construim reteaua locala astfel incat să avem distribuite dispozitive cu factor de amplificare semnal in toata casa!
Rețeaua Z-Wave are o caracteristica care este foarte rar menționata. Această caracteristica indica faptul că semnalul dintre unitatea de control și terminal poate fi amplificat de maxim 4 ori. Deci, daca luam in considerare că raza de acțiune a unui dispozitiv este de 50-100 de metri, atunci daca consideram 4 nivele, atingem limita rețelei locale Z-Wave la 200-400 de metri(fara alte obstacole). Nivele se iau in calcul de la unitatea de comanda intr-o SINGURA directie, respectiv vom avea aceeași distanta limita si în cealalta directie, in situatia în care unitatea de comanda este la mijloc.
Nota: Restrictia cu factor de multiplicare maxim de 4 ori a semnalului nu este valabila si in cazul retelei ZigBee.
Al doilea detaliu pe care trebuie sa il avem in vedere este faptul ca semnalul nu trece prin toate obstacolele, principalele obstacole al semnalului wireless fiind aluminiul, betonul armat gros sau alti pereti grosi. Un truc foarte simplu este montarea unui dispozitiv cu rol de amplificare a semnalului, astfel incat sa ocolim obstacolul respectiv.
Al treilea detaliu de care trebuie sa tinem cont este ruta sau calea semnalului de la unitatea de comanda la dispozitivele comandate; Această cale este retinuta de dispozitive și, de fiecare data când le trimitem o comanda sau dispozitivele trimit informatii catre unitatea de comanda vor folosi aceasta cale.
După montare, dispozitivele folosesc "Ultimul drum cunoscut". Astfel, spre exemplu, daca intrerupem semnalul prin deconectarea unei prize inteligente care are si rolul de amplificator de semnal este posibil sa intampinam probleme de comunicare cu alte dispozitive, deoarece acest lucru ii va impiedica sa mearga pe ultima cale cunoscuta. De aceea este important sa reținem sa nu 'deranjam' posibilele trasee ale echipamentelor. Dacă anulam ultima cale cunoscuta și unitatea de comanda doreste sa comunice cu dispozitivul, va folosi toate mijloacele pentru a face acest lucru si se va orienta în direcția opusa. In cazul unei retele MESH, această inseamna ca unitatea de comanda va testa mai întai de 3 ori pentru a vedea dacă ultima cale cunoscuta poate fi urmata, iar dacă nu o va gasi, va incepe sa ceara la toate dispozitivele repetitoare din retea sa cunoasca o alta cale, si astfel se vor mari timpii de comunicare. In același timp, in timpul acestei comunicari, o alta comunicare din retea va fi suspendata, producand dereglari ale scenelor setate.
1 Comentarii
1
Comenteaza