Am pus ghilimele in titlul articolului la “cel mai bun” deoarece stim impreuna ca pentru nici-o categorie de produs, tehnologie, etc nu se pot face cu siguranta acest gen de afirmatii, fiind indicat sa ne ferim a le utiliza.
Prin urmare, in locul unui top al protocoalelor wireless, vom prezenta ce caracteristici si functii au fiecare dintre ele, ce asemanari si diferente sunt intre ele, astfel incat dvs sa puteti alege, in functie de nevoile dvs;
Pentru ca un dispozitiv comandat sa fie ‘smart’, una dintre caracteristicile sale ar trebui să fie conectivitatea fara fir. In prezent, există multe protocoale wireless pe care le folosesc dispozitivele inteligente si vom defalca in continuare protocoalele principale care sunt prezente pe site, respectiv tehnologiile wireless Wi-Fi, BlueTooth - BLE, ZigBee, Z-Wave și HomeKit.
Caracteristica prin care putem grupa si diferentia tehnologiile o constituie frecventa pe care o utilizeaza(masurata in Hz / GHz) fiecare standard. In principiu, cu cat nr de Hz este mai mare, cu atat conexiunea este mai rapida si poate fi transmisa o cantitate mai mare de date. Totodata, frecventele mai mari au o propagare mai slaba prin pereti sau diferite obstacole si sunt mai sensibile la interferente. Conexiunile cu frecvente mici pot trece mai bine de obstacole precum pereti, etc si au aria de acoperire mai mare, dezavantajul fiind faptul ca nu pot transmite o cantitate mare de date.
Standardul Wi-Fi
Standardul Wi-Fi este cel mai cunoscut protocol de comunicare dintre toate, orice locuinta practic in care se doreste a fi implementata o automatizare fiind dotata cu un router Wi-Fi, dispozitivele care utilizeaza aceasta tehnologie fiind din aceasta cauza foarte simplu de adaugat. In concluzie, dispozitivele Internet of Things (IoT) care utilizeaza standardul Wi-Fi nu necesita in principiu echipamente suplimentare pentru a initia o alta retea locala, doar trebuie conectate / adaugate la router-ul local Wi-Fi, instalata aplicatia acestora indicata de producator si creat contul in aplicatii pentru initierea utilizarii.
Majoritatea dispozitivele IoT cu tehnologia Wi-Fi utilizeaza frecventa de 2.4 GHz. Deoarece marea majoritate a dispozitivelor care utilizeaza internet folosesc acest spectru de frecvente, gen telefoane, etc, frecventa poate deveni supraaglomerata si sensibila la diferite interferente. Mai mult, dispozitivele inteligente vor incerca sa primeasca / trimita date, iar din cauza supraaglomerarii spectrului de frecventa, functionarea corecta a acestora sa aibe de suferit, mai ales ca un punct de acces Wi-Fi poate comunica doar cu un singur dispozitiv la un moment dat. In concluzie, cu cat sunt mai multe dispozitive conectate Wi-Fi, cu atat cresc sansele ca un dispozitiv sa astepte pentru a putea comunica.
Review Make It SMART
PRO
- Nu necesita hub, dispozitivele fiind conectate direct la router-ul Wi-Fi
- Nivel mic al costului total
- Configurare usoara, dat fiind existenta router-ului Wi-Fi
CONTRA
- Dispozitivele cu aceasta tehnologie sunt mari consumatoare de energie, fiind in permanenta conectate, avand dezavantajul ca necesita astfel o alimentare prin cablu, in cazul celor fara fir, consumand bateriile foarte rapid si b'teles bugetul
- In marea majoritate dispozitivele utilizeaza frecventa cea mai aglomerata de 2.4 GHz
- Pot interveni interferente de la alte retele sau dispozitive
- Fiind necesara conexiunea la internet, se suprasolicita reteaua afectand si fiind afectata de jocurile Wi-Fi, etc
- Limita numar de dispozitive conectate la Router-ul Wi-Fi
- Up-date intarziat - de exemplu la anumite incuietori cu aceasta tehnologie, pentru a nu consuma foarte multa energie, incuietoarea intra in 'stand-by' si isi va face actualizarile doar in momentul in care un utilizator o 'trezeste', dar s-ar putea ca in acel moment sa fie prea tarziu... si yala sa nu functioneze corect ptr respectivul utilizator
Recomandare EXPERT Make It SMART
In cazul in care se adopta acest protocol, este indicat sa se utilizeze (si) frecventa 5 Ghz pentru unele dispozitive si routere Wi-Fi care pot functiona in acest spectru.
Tehnologie BLE - BlueTooth Low Energy
Dispozitivele IoT cu tehnologie BLE care utilizeaza internet se conecteaza la router-ul Wi-Fi prin intermediul unui bridge sau adaptor BlueTooth – Wi-Fi. Astfel, dupa cum ne spune si denumirea tehnologiei, dispozitivele sunt mici consumatoare de energie, fata de tehnologia Wi-Fi, beneficiind si de o transmisie criptata a datelor.
Review Make It SMART
PRO
- Consum mic de energie, ceea ce presupune ca dispozitivele comandate pot fi alimentate de baterii
- Nivel redus al costului dispozitivelor
- Configurare usoara
- Transmisie criptata a datelor
- Marea majoritate a dispozitivelor pot functiona si fara o conexiune la internet(incuietori inteligente, etc)
CONTRA
- Arie mica de acoperire a tehnologiei BLE – dispozitivele si bridge-ul trebuie sa fie amplasate in imediata apropiere, iar bridge-ul in aria de acoperire a router-ului Wi-Fi.
- Necesita achizitionare/instalare bridge pentru conexiune internet.
Recomandare EXPERT Make It SMART
Utilizarea acestei variante in cazul in care nu aveti nevoie sa realizati o retea locala la care sa mai adaugati si alte dispozitive comandate, diferiti senzori, etc, sau in cazul in care se doreste acesta integrare, dispozitivul sa utilizeze si alta tehnologie wireless(Z-Wave, Zigbee, etc. Ex: Incuietoare Danalock V3 BlueTooth & Z-Wave, Danalock V3 Bluetooth & ZigBee).
Standardul Z-Wave
Datorita faptului ca standardul Z-Wave este un protocol wireless de tip inchis, întreținut și controlat de o singura entitate, respectiv de Zensys Corp Danemarca, presupune că dispozitivele Z-Wave pe care le achizitionati pot fi conectate la o retea locala si sunt compatibile cu orice unitate de comanda / hub cu tehnologie Z-Wave.
Z-Wave functioneaza in spectrul de frecvente 0.9GHz (standard EU: 868.4 MHz), fiind necesar un hub sau o unitate de comanda pentru a controla dispozitivele din reteaua locala Z-Wave. Asa cum prezentam si intr-un articol precedent, in care prezentam Detalii pe care trebuie sa le avem in vedere cand construim o retea locala wireless, Z-Wave functioneaza intr-un format de rețea tip MESH, ceea ce presupune ca orice dispozitiv reprezinta si un repetitor/amplificator al semnalului, ceea ce conduce la o arie de acoperire mult mai mare a retelei. Asa cum mentionam tot intr-un articol precedent, rețeaua Z-Wave are o caracteristica foarte rar mentionata, respectiv faptul ca semnalul dintre unitatea de control si dispozitiv se poate transmite doar prin maxim patru dispozitive. Acest lucru constituie un aspect pozitiv deoarece, impiedicand semnalul sa circule printr-un numar limitat de dispozitive, acesta ajunge mai rapid la destinatie. In schimb, trebuie optimizat calea de la extremitatile retelei pana la Unitatea de Comanda.
Review Make It SMART
PRO
- Raza de acoperire mare de pana la 100 de metri
- Rețea tip MESH care suporta o gama mare de dispozitive
- Garantie compatibilitate Z-Wave
- Dispozitive alimentate cu baterie
- Probabilitate mica ale interferentelor de semnal
CONTRA
- Costuri mai mari ale dispozitivelor datorita faptului ca este un protocol inchis
- Utilizeaza un spectrul de frecventa mai lent
- Maximum patru repetitori de semnal in retea
- Poate suporta pana la maxim 230 de dispozitive
Recomandare EXPERT Make It SMART
Utilizarea unor hub-uri care utilizeaza mai multe tehnologii wireless(Z-Wave, Zigbee, etc. Ex: SmartThings HUB V3, Aeotec Smart Home Hub, etc).
Standardul ZigBee
Spre deosebire de Z-Wave, Zigbee este un standard deschis, ceea ce presupune anumite avantaje, dar si dezavantaje. Fiind un standard deschis, producătorii pot modifica implementarea pentru a adapta produsele lor, ceea ce presupune ca pot exista anumite produse care utilizeaza acest standard care nu sunt compatibile unele cu altele, cel mai intalnit exemplu fiind acela in care hub-ul ZigBee comunica doar cu dispozitivele de la producatorul hub-ului.
La fel ca Z-Wave, Zigbee folosește un model de rețea tip MESH, cu diferenta ca nr de dispozitive repetitoare prin care trece semnalul nu este limitat la patru, ceea ce inseamna ca Zigbee poate suporta mai multe dispozitive in retea(cu unele modificari la protocol poate ajunge la peste 60.000 de dispozitive intr-o singura retea).
Review Make It SMART
PRO
- Retea de tip MESH
- Standard deschis
- Dispozitive alimentate cu baterie
- Comunica mai rapid comparativ cu Z-Wave
- Poate suporta peste 60.000 de dispozitive
CONTRA
- Utilizeaza spectrul aglomerat de 2.4 GHz
- Raza de acoperire mica: 10 – 30 m
- Compatibilitatea dispozitivelor nu este garantata
- Se pot forma diferite retele separate care pot interfera intre ele
- Hub-urile de la unii producatori nu sunt compatibile cu alte dispozitive ZigBee cu alt brand
Recomandare EXPERT Make It SMART
Utilizarea unor hub-uri care utilizeaza mai multe tehnologii wireless(Z-Wave, Zigbee, etc. Ex: SmartThings HUB V3, Aeotec Smart Home Hub, SmartThings Hub V2, etc).
Standardul HomeKit
In cazul Homekit nu putem vorbi de un standard strict deoarece unele dispozitive HomeKit sunt conectate prin conexiune Wi-Fi la un Apple TV, homePod sau iPad, care constituie hub-ul retelei Homekit, iar altele prin conexiune Bluetooth.
Review Make It SMART
PRO
- Garantie compatibilitate HomeKit
- Nivel inalt de criptare si securitate
CONTRA
- Incompatibil cu alte sisteme
Tips Make It SMART
In cazul in care nu detineti deja dispozitive inteligente sau doriti sa initiati o retea locala inteligenta(primul SMART HOME), sunt foarte multe elemente de luat în considerare atunci cand veti dori sa achizitionați dispozitivele intelligente, initial fiind indicat sa alegeti ce protocol(Z-Wave, Zigbee, BLE, Homekit, Wi-Fi, etc) doriti sa utilizati si dupa aceea sa va concentrati asupra sistemelor de iluminat, climatizare & incalzire, diferitelor dispozitive inteligente, senzori, etc.
Comenteaza